Crazyhorse
Du vet aldrig när en galen häst stormar in

Brand i hus

juni 13, 2008 10:11 by Daniel Karlsson

Bränder är något som jag har en oerhörd respekt för och som alla borde ha. Även om man inte varit utsatt för en själv i sin bostad är det något som de flesta vet konsekvenserna av – och de är förödande. Saken med bränder är att de oftast är ganska enkla att förebygga men om de mot förmodan verkligen sker väldigt svåra att stoppa.

Brand uppstår oftast på grund av slarv, okunskap eller bristande uppmärksamhet. Exempelvis sängrökning är en vanlig orsak röken söver snarare än väcker och i sängkläder får elden extremt snabbt fäste. Sängrökning är faktiskt den vanligaste brandorsaken vid bränder med dödlig utgång i Sverige.

Brand har ett snabbt förlopp och ett rumt är oftast övertänt inom 10 minuter, men samtidigt kan elden släckas med hjälp av en brandsläckare i ett tidigt skede. När det gäller brand i kök som också är väldigt vanlig i överhettade pannor etcetera, kväv elden genom att lägga på lock. I ett övertänt rum hindra spridningen något genom att stänga innerdörrar då syretillförseln minskar – en stängd dörr kan vara skillnaden som gör att du hinner ut ur huset.

Brandlarm är givetvid nödvändigt att ha i de flesta rum och dessutom lagstadgat. Så om du inte har en eller flera är det bara att springa och köpa direkt!


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

juni 21. 2018 06:10